Kuru Halı Yıkama Yöntemi Nedir, Kuru Halı Temizleme Nasıl Yapılır
24.03.2020

Kuru Halı Yıkama Yöntemi Nedir, Kuru Halı Temizleme Nasıl Yapılır

Kuru Halı Yıkama Temizleme

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir Chem-Dry yöntemi bir kuru halı yıkama yöntemi değildir. Chem-Dry Sıcak Karbonatlı yerinde halı yıkama sürecinde duvardan duvara olan halılarının dibine suyun geçmemesi, küf, mantar, bakteri ve mikropların oluşmaması, halıya hiçbir zarar vermeden olabilecek en derin temizliği sağlaması için yeterli miktarda dengeli su oranını kullanır.kuru halı yıkama

Kuru halı yıkama denince hiç su kullanmadan halı yıkama işlemi demektir. Hiç su kullanmadan yapılan yöntem gerçek anlamda bir temizlik sağlamaz, aktif olmayan yüzeysel bir temizlik ile sonuçlanır. Kuru halı yıkama yerine kuru halı temizleme tabiri daha doğru olacaktır. Chem-Dry, halı temizleme yöntemleri kapsamında nitelikli personeli ile kullandığı üstün teknoloji neticesinde titiz bir temizlik sürecininin garantisini veriyor.

Kuru Halı Yıkama İşleminde Kullanılan Malzemeler

Halı temizleme yöntemleri içerisinde kullanılan temizleme malzemeleri genelde spreyli ağır kimyasallar veya talaş gibi nemli partiküllü malzemelerdir.

Kuru halı yıkama da sprey ile yapılırsa önce kullanılacak kimyasal spreyli bir su haznesine konur ve halı üzerine püskürtülerek yüzeye yayılır. Daha sonrasında halı üzerinde farklı makinalar(genelde fırçalı)  gezdirilerek kirlerinin halının üst ipliklerinden halının gibine itilmesi ile halı temizliği yapılır. Fırça dönerken halı ipliklerinin üst kısımlarını ovalar, birbirine çarpıştırır üst kısımlardaki göz ile gözüken kirler halının ipliğinin alt kısımlarına temas ederek ipliğin görülen üst kısmındaki kir dağılarak ipliğin alt taraflarına yapışır. Bakıldığı zaman halı temiz gözükür ama gerçek anlamda kirler halının dibine itilmiştir. İşlem bittikten sonra halıya bakıldığında genel bir temizlik yapışmış gibi durur, çok parlak olmayan sadece kirli görüntüyü azaltan bir sonuç alınır. Bunun işlemi yapan firma ile ilgilisi yoktur. Bu işlem kullanılan malzemeden yapılış şekli gereği böyle sonuçlanır. Fazla bir parlaklık, temizlik, hijyenlik beklememek gerekir.

Kuru halı yıkama methotları dörde ayrılabilir: Aşağıdaki metotların bazıların hiç su kullanılmaz bazılarında çok az yok denecek kadar az su kullanılır. Kuru halı yıkama temizleme yöntemleri:

  • Kuru Köpük Halı Yıkama
  • Talaşlı Kuru Halı Yıkama
  • Kimyasallı Kuru Halı Yıkama
  • Spreyli Kuru Halı Yıkama 

Kuru Köpük Halı Yıkama: Çok az su ile birlikte aşırı köpüren bir halı yıkama şampuanı kullanılır. bu şampuan ve kir daha sonra çekilir veya çekilmez. Kir gerçek anlamda çekilmez derin biz temizlik değildir. Kirler ve bakteriler çekilmek yerine halının ipliklerinin arasına itilir.

Talaşlı Kuru Halı Yıkama: Nemli Talaş denilen granüller kullanılır. Bu yöntemde su hiç kullanılmaz ve halı ıslanmaz. graüller ile görsell olarak belli bir derece de temizlenmiş gibi durur. Diğer temizleme yöntemlerine göre hızlıdır fakat derin ve sağlıklı bir temizlik değildir. Granüller kire yapışır ve kir ile pislik ve mikroplarla birlikte halının ipliklerinin arasına karışır.

Kimyasalı Kuru Halı Yıkama : Buda kuru köpük yöntemine benzerlik gösterir. en büyük fark bunda halının üzerinde gezdirilen fırçalı makinede fırça yerine havlu tarzı kiri emen bir pad (Bonnet Pad) kullanılmasıdır. Buda yertersiz sadece görsellik olarak bir nebze temizlenmiş gibi gözüküyor, esasında kirler kullanılan kimyasal ile birlikte halının içerisine geçer ve efektiv etkisiz bir halı temizleme yöntemidir.

Spreyli Kuru Halı Yıkama: Bunda bir kimyasal sulandırılarak basınçlı bir sprey ile halının üzerine püskürtülür, Daha sonrasında halı üzerinde fırça makinesi gezdirilir, Kirler bu sprey içerisinde kimyasalla yapışır ve fırça halının ipliklerinin içerisine kirleri iterken ipliklerin üst yüzeyinde kirler kaybolduğundan temizlenmiş gibi gözükür belli bir derecede, fakat buda yetersiz bir halı yıkama temizleme yöntemidir. sağlıklı herhangi bir artısı yoktur kir ve bakteriler iyice halının içerisine itilmiş olurlar.

Kuru Halı Temizleme İnaktif yüzeysel bir temizlemedir

Talaş ile kuru halı yıkama biraz daha farklıdır. Talaş halı üzerine serpiştirilir, yine döner başlıklı bir fırçalı makine ile halıya yedirilir, ipliklerin üst kısımlarındaki gözle görülen kirlerin bir kısmı bu talaşlı partiküllere yapışır, bir kısmında halının ipliklerinin dibine itilir. Daha sonra ikinci kez işlem tekrarında bu defa bu partiküller toplanır. Fırçalı makinanın kirli haznesinde birikir. Bakıldığında yine görece temiz gibi durur. Görüntü kirliliği veren kirler azalmış, rahatsızlık verecek derece kötü gözükmez. Bu işlemde halı çok parlak, kirlerden tamamen arındırılmış, derin bir temizlik değildir. İyi sonuçlar beklemez doğru olmaz. Daha çok yerinde halı yıkama veya sabit halıfleks yıkama veya duvardan duvara halı yıkama yöntemlerinde bunlar kullanılabilir

Her iki kuru halı temizleme yöntemi de hızla yapılan çok zaman harcanmadan yapılan bir halı yıkama işlemidir.  Sağlıksız unsurları yok etmekte etsizdirler. Özellikle lekeleri çıkarmada oldukça etkisizdirler.

Kuru Sistem Halı Yıkama İşlemi maliyetleri azaltmak yerine artırır

Gerçek manada kuru sistem halı yıkama yöntemi pek kullanılmamakta, halı ve kilim enstitüsü gibi kurumlar, halı üretici firmaları tavsiye etmemektedir. Kullanılan kimyasallar ağır sert pH derecesi oldukça yüksek bazen en yüksek pH14 olan kimyasallardır ve kullanılan bu kimyasallar halının kir tutmama özelliğini bozmakta ve ömrünü kısaltmaktadır. Sert fırça ile gereğinden fazla ovalama yapıldığı için halının ipliklerine zarar vermektedir. Bazı firmalar maliyetlerini kısmak, halının verdiği kötü görüntüyü bir nebze olsun azaltmak için bu yöntemleri tercih etmektedirler. Fakat aslında daha sık kirleneceği ve halının ömrünü azalttığı için halı yıkama temizleme maliyetleri daha yükselmektedir.

Chem-Dry ‘ın Sıcak Karbonatlı Yöntemi En Üstün Yöntem Kabul Edilmiştir

Diğer halı yıkama yöntemleri ve karşılaştırmaları için ilgili halı temizleme yöntemleri karşılaştırma sayfamıza bakabilir, kuru halı yıkama dışında buharlı, şampuanlı , kuru köpük halı yıkama temizleme ve diğer yöntemler için de bilgi alabilirsiniz. Chem-Dry’ın üstün Sıcak Karbonatlı halı yıkama yöntemi ve diğer yöntemler hakkında bilgiye size en yakın şubemizden de öğrenebilirsiniz, sizinle seve seve bilgi paylaşımında bulunacaklardır. Chem-Dry 40 yıllık global tecrübesi ile sektördeki en üstün ekipmanları ve doğal solüsyonlarını geliştirmiştir. En Saygın halı üretici firmadan, firma ve şirketlerden,  kurum ve kuruluştan ödüller ve tavsiye mektupları almıştır. Sizde hemen size en yakın şubemiz ile iletişime geçebilir, Daha derinlemesine temiz halılar ile sağlıklı bir ev veya işyerine kavuşmak için randevu tarihi belirleyebilirsiniz.

Halı Kuru Temizleme

Halı Kuru Temizleme ile Kuru Halı Yıkama aynı yöntemdir ve aynı anlama gelmektedir. Halının Kuru bir şekilde temizlenmesi yine her şekilde çok azda osla su veya sprey vea talaş veya kruu köpük tarzı bir sıvı gereklidir. Aksi takdirde halının içerisindeki kirlerin veya lekelerin temizlenmesi imkansızdır. Diğer türlü tamamen sussuz veya ıslatılmadan halının temizlenmesi olanaksızdır, Yıkama yerine bu defa sadece pisliklerin süpürülmesi işlemi yapılmış olacaktır. 

Kuru Halı Temizleme de Chem-Dry en ideal olan su miktarını kullanır. halılar sadece 1-2 saat içerisinde tamami ile kurur ve kısa sürede kullanılabilir hale gelir.